Mi a tandemugrás?

Nagyon röviden: A tandemugrás során ketten "összecsatolva" ugranak ki egy repülőgépből vagy helikopterből ejtőernyővel. :) Ha ennél többre vagy kíváncsi, akkor olvasd tovább az oldalt...

A tandemugrás személyi és technikai feltételeit magas szintű kötelező feltételrendszer alapján szabályozzák. A tandemugrásra alkalmas ejtőernyőt speciálisan erre a célra készítik, szigorú előírások alapján. Nagysága két ember súlyára lett tervezve. Az ejtőernyő rendszere, a főejtőernyőn kívül rendelkezik tartalék ejtőernyővel, automata biztonsági nyitókészülékkel, kétoldali kioldóval, valamint még sok más, biztonsági célt szolgáló megoldással van felszerelve. A komplett felszerelés minden évben kötelező felülvizsgálaton esik át.

Mi kell ahhoz, hogy ugorhass? Semmi különös. Nem kell hozzá előképzettség vagy iskolai végzettség. Nem kell előzetes orvosi engedély. Azonban javaslom, ha egész­ség­ügyi panaszod van, akkor az ugrás előtt, kérd ki az orvos véleményét. Szemüveg, kontaktlencse nem akadály, mert adunk ejtőernyős védőszemüveget. Az ugrást 14 éves kor alatt nem ajánlom, 18 éves korig szülői engedély szükséges. Felső korhatár nincs, csak az ép ész. Utasunk test­ma­gas­sága minimum 140 cm legyen. Súlyhatár maximum 100 kg.

Veszélyes a tandemugrás? Mondhatnám hogy nem, de ez nem igaz! Az ejtőernyős ugrás extrém sport. Értelemszerűen precizitást és nagyfokú figyelmet igényel. Ha ez megvan, a kockázati tényező minimálisra csökkenthető. Aktív futballistaként már többször eltört az orrom, bordám, szétrepedt a fejbőröm, aláfordult a bokám, számtalan zúzódás, véraláfutás, stb. A 27 év ejtőernyőzés és a több mint 2500 ugrás során egyszer ütöttem be a sarkam, más sérülés nem ért. Tandem­ugrás folyamata alatt össze vagyunk csatolva, leesni nem tudsz, gond nem lehet, mert Rád mindennél jobban vigyázni fogok!

Az ugrás során minimális a feladatod! Ha közreműködő vagy és szeretnéd, úgy az ugrás során tudod segíteni a tandempilóta mun­káját, azonban tudd, rajtad nem múlik semmi. A tandempilóta tudja és teszi a dolgát.

A tandempilótákról néhány szóban: Ejtőernyős tandempilóta csak úgy lehet valaki, ha rendelkezik magas szintű ejtőernyős szakmai képzettséggel és az ejtőernyőzésben eltöltött hosszú évek alatt meg­szerzett gyakorlati tapasztalattal. Ez alapkövetelmény. Ha ez megvan, egy magas követelményszintű elméleti és gyakorlati képzésen esik át, ahol elsajátítja a tandem-ejtőernyőzéssel kapcsolatos speciális tudni­valókat. A tandempilótáknak minden évben meg kell újítaniuk a jogosításukat, amely szintén szigorú szabályok alapján történik. Ha az országban bárhol ejtőernyős tandempilótával találkozol, akkor biztos lehetsz benne, hogy felkészült szakemberrel állsz szemben, és rá­bíz­hatod magad. Jómagam Kéri Tibor ejtőernyős oktató és tandempilóta vagyok. 27 éve ejtőernyőzöm és több mint 2500 ugrásom van balesetmentesen.

Hogy zajlik az ugrás? Ha már jelentkeztél, úgy előzetesen meg­be­széljük, hogy mikor és hol találkozunk. Nálam alaphelyzet, hogy nem sietek el semmit, mindenre lesz időnk. Az ugrás előtt kb. egy órával megérkezel a barátokkal, családdal. Lesz időd körülnézni a reptéren, ráhangolódni az ugrásra, elfo­gyasz­tani egy üdítőt vagy kávét. A felszállás előtt 30 perccel beöltözöl, 20 perccel előtte rád adom az utas hevedert, közben el­mon­dom a tudnivalókat, gyakorlunk. Az ese­mé­nyeket kamerával megörökítjük (ajánlott opció). Beszállunk a repülőbe, amely fel­szállás után kb. 20 percig emelkedik a kiugrási magasságra, de vele emelkedik az adrenalin szinted is. Az ugrás magassága kb. 3000 vagy 4000 méter lesz függően attól, hogy milyen típusú repülőből ugrunk, de ezt előre tudni fogod. (Erről bővebben a hol és mikor menüpontban olvashatsz.) Gépelhagyáskor az ajtóban semmivel nem pótolható látvány tárul eléd, olyan érzés fog hatalmába keríteni, amit máshol nem élhetsz át és nem érezhetsz! Kiugrunk és meg­kezdődik a kb. 50 másodperc szabadesés. Adrenalin bomba! A zuhanási sebességünk 200-230 km/óra lesz. Közben végig ka­me­rázzuk az eseményeket (ajánlott opció). 1500 méter magasan kinyitom az ejtőernyőt. Egy újabb csodálatos élmény, hogy 1500 méter magasról megnézheted a panorámát! Közben ismerkedsz az érzéssel , milyen ha 400 emelet magasan vagy és a talpad nem érzi a talajt?! Repülünk a leszállóhely felé. Ha szeretnéd, kipróbálhatod az ejtőernyő centrifugális erejét, irányítását. További hat perc múlva leszállunk. Mondhatnám, hogy újra két lábbal állsz a földön, de valójában lebegni fogsz felette, mert meg merted tenni azt, amire annyit vártál. Én pedig annak fogok örülni, hogy mindenki elégedett, és eggyel többen vagyunk azok, akik átélték ezt a különleges és leírhatatlan élményt! Jöhet az élménybeszámoló a családnak, barátoknak! Ha lehet, tervezd úgy a dolgaidat, hogy ugrás után ne kelljen elsietned.

Életed egyik legnagyobb és csodálatos élményét fogod átélni, ehhez adj magadnak időt és ne siess!

Ezt a napot szánd erre, "tudd megélni az élményt"!